Aansprakelijk bij ongelukken

De autoverzekering van jouw werknemers kan het hele bedrijf geld kosten als de dekking te laag is. Het enige dat nodig is, is één enkel auto-ongeluk. Je kunt jouw organisatie beschermen door deze richtlijnen voor de autoverzekering van werknemers te volgen.

Wat heeft de autoverzekering van de gemiddelde werknemer te maken met zijn of haar werkgever? Niets, als de werknemer nooit tijdens de werkdag met een auto rijdt. Maar op ieder moment dat de werknemer achter het wiel komt te zitten als onderdeel van de taak, wordt de autoverzekering belangrijk voor het bedrijf.

In het geval dat het voertuig van het bedrijf is, moet je de bedrijfsauto verzekeren.

Maar als het gaat om persoonlijke voertuigen waarin wordt gereden voor zaken, denken veel bedrijven niet aan de autoverzekering van hun werknemers. Deze werknemers zullen echter nog steeds het bedrijf blootstellen aan dezelfde risico’s als werknemers die bedrijfswagens gebruiken.

Dit is de reden waarom werkgevers het minimum aan autoverzekering voor hun stuurprogramma’s moeten berekenen. 

Risicocalculator

Als werkgever heb je een verantwoordelijkheid om jouw werknemers en jouw bedrijf te beschermen. Als een werknemer een persoonlijk voertuig bestuurt tijdens de werkdag en de autoverzekering van de werknemer niet de kosten van verwondingen en materiële schade kan dekken, dan kan de werkgever aansprakelijk worden gesteld voor het verschil. Dit wordt plaatsvervangende aansprakelijkheid genoemd.

Dit is hoe het werkt. Elke verzekeringspolis bestaat uit een reeks grenzen aan hoeveel de verzekeringsmaatschappij zal betalen in geval van een ongeval. Een beleid van 25/75/25 zou de bestuurder tot € 25.000 per gewonde, € 75.000 in totale verwondingen omvatten en € 25.000 in materiële schade. 

Als de bestuurder een totale schade van € 100.000 aan verwondingen en € 50.000 aan materiele schade veroorzaakt, wordt iemand aangeslagen voor € 50.000 en dit kan eenvoudig jouw bedrijf zijn als de bestuurder je werknemer is. Zorg dus voor een goede zakelijke autoverzekering.

Hoe onvoldoende autoverzekering op te lossen

Om deze verborgen relatie tussen de autoverzekering van een werknemer en het risico van een bedrijf te bespreken, moet je eerst begrijpen waarom werknemers ervoor kiezen om onvoldoende verzekering te hebben. 

Het komt allemaal neer op kostenbeheersing en risicoaversie. Vaak wordt gekozen voor een zeer lage minimale vereiste aan verzekeringsdekking. om geld te willen besparen en geen zorgen te willen maken over het risico.

Stel de minimale vereiste autoverzekering in voor alle werknemers die voertuigen bedienen als onderdeel van de werkdag. Als algemene regels moeten bedrijven hun werknemers niet op de weg laten zonder een minimale dekking van 100/300/50 te dragen. De beste praktijk zou echter een beleid van 250/500/100 zijn. 

Een werkgever kan van werknemers eisen om een ​​specifieke hoeveelheid autoverzekeringsdekking op hun persoonlijke voertuig te dragen. De sleutel is echter dat de werkgever voor de upgrade betaalt door de hogere verzekeringspremie op te nemen in de personeelsvergoeding of de vergoeding van het voertuig. 

Controleer elke zes maanden de autoverzekeringsdekking van werknemers.

Een minimale autoverzekeringselement betekent niets als de werknemer zich er niet aan houdt. De meeste verzekeringen vernieuwen elke zes maanden. Houd daar rekening mee.

 

Misschien vind je dit ook interessant:

Menu