Wat is wegenverf?

Wanneer je met de auto of de fiets op pad gaat, zul je zien dat overal op de weg verschillende markeringen zijn aangebracht. Dit zijn allerlei markeringen die er zijn om aan te duiden wat de situatie op de weg precies is. Je kan hierbij denken aan gewone strepen welke aanduiden waar het fietspad is of waar een zebrapad zich bevindt, maar ook juist parkeervakken zijn vaak aangeduid door middel van markeringen. Deze markeringen worden aangebracht door gebruik van een soort verf. Natuurlijk is dit niet zomaar verf, omdat het anders weg zou spoelen met de regen. We hebben het in deze situatie namelijk over wegenverf. Wat is wegenverf precies? Dat gaan we in deze tekst bekijken.

Wat is wegenverf?

Wegenverf is dus kort gezegd de verf die gebruikt wordt op de wegen om markeringen aan te brengen. Zoals we al zeiden kan dat niet zomaar met alle soorten verf gedaan worden. Wegenverf moet dan ook voldoende aan verschillende eisen omdat het anders helemaal niet handig is om de verf te gebruiken om markeringen op de weg te maken. Allereerst moet de verf natuurlijk op elke ondergrond aangebracht kunnen worden. Veel verf soorten zijn bijvoorbeeld geschikt voor hout of voor metaal en dit blijft natuurlijk niet goed zitten op een wegdek. Ook is het zo dat de verf bestand moet zijn tegen een hoop dingen. Er rijden bijvoorbeeld dagelijks auto’s overheen waardoor de verf niet zomaar kan gaan slijten wanneer dat er auto’s overheen rijden. Ook moet het goed tegen een hoop verschillende weersomstandigheden kunnen. We hebben natuurlijk niet alleen maar te maken met regen, maar ook met sneeuw, hagel en stormen. Voor gewone verf is het onmogelijk om dit te overleven, maar voor speciaal wegenverf moet dit natuurlijk wel mogelijk zijn. 

Soorten wegenverf

Er zijn verschillende soorten wegenverf te koop. Je kan de verf bijvoorbeeld in verschillende kleuren kopen. Wit is natuurlijk de meest voorkomende kleur, maar de verf is daarnaast ook verkrijgbaar in blauw of geel. Vaak hebben verschillende instructies qua het verkeer een verschillende kleur verf. Op die manier is het duidelijk welke situatie er precies van toepassing is. Daarnaast is het ook zo dat er verschillende manieren zijn om de verf aan te brengen. De verf is gewoon verkrijgbaar in potten, maar ook bijvoorbeeld in spuitbussen om het werk makkelijker te maken. Voor het meeste van de tijd geldt dat de verf met een machine aangebracht wordt op de verschillende plekken waar de verf dan ook maar nodig mag zijn.

Tot slot

Om de vraag: ‘Wat is wegenverf?’ te beantwoorden het volgende: Wegenverf is een speciale soort verf welke gebruikt wordt voor het maken van instructies op de wegen. De verf moet een speciale soort zijn zodat deze goed aangebracht kan worden, maar ook zodat deze niet zomaar vervaagd na een bepaalde tijd door slijtage of weersomstandigheden. De verf is in verschillende kleuren en soorten te verkrijgen.

 

Bron: autovergrendeling.nl

Misschien vind je dit ook interessant:

Menu