Na het lezen van dit artikel weet jij alles over zelfrijdende auto’s!

De zelfrijdende auto. Nederland is door KPMG op de eerste plaats gezet als het aankomt op geschiktheid voor zelfrijdende auto’s. Dit vanwege een actieve overheid die zowel voor infrastructuur als wetgeving zorgt. En de Nederlandse consument staat er bovendien voor open. Toch zijn er ook nog veel onduidelijkheden omtrent de zelfrijdende auto’s. Wat kan de zelfrijdende auto ons precies brengen in de nabije toekomst? Het is hierbij allereerst natuurlijk handig om te weten hoe een zelfrijdende auto precies werkt. Daarnaast zoomen we in op de rol die ons eigen land hierin speelt. Met name in Eindhoven vinden we veel bedrijven die met hoogontwikkelde autonome technologie werken.

Hoe werkt een zelfrijdende auto?

Een zelfrijdende auto, ook wel autonome auto genoemd, is in principe een gewone auto met drie speciale elementen: slimme sensoren, systemen die rijondersteuning bieden en internetverbinding. Een autonome auto dient te beschikken over geavanceerde technologie. Denk hierbij aan radarsensoren in zowel de voor- als de achterbumper. Door middel van deze sensoren kunnen verkeersvertragingen, botsingen, omleidingen en andere obstakels worden gedetecteerd. Wat de voornaamste voordelen van de zelfrijdende auto zijn? Een betere veiligheid op de weg en meer mobiliteit voor gehandicapten. Tevens hebben autonome auto’s minder wegruimte nodig, wat uiteindelijk tot verminderde verkeersopstoppingen zal leiden.

De leidende rol van Nederland

Op het gebied van autonome auto’s heeft Nederlands een leidende rol. Autonome auto’s zonder stuur met RDW-ontheffing mogen bijvoorbeeld de weg op in Nederland. Tevens bestaan er al autonome bussen in ons land. Deze rijden op een exclusieve baan. Over het algemeen bestaat er onder de Nederlandse consumenten weinig weerstand tegen kunstmatige intelligentie die voertuigen controleert. De acceptatie van de autonome auto zou in Nederland dus hoger kunnen zijn. Een relatief hoog aantal bedrijven dat zich bezighoudt met autonome technologie heeft zich de laatste tijd in Nederland gevestigd. De TU Eindhoven bijvoorbeeld heeft naast de campus voor geavanceerde autotechniek ook een specifieke faculteit voor Smart Mobility.

Misschien vind je dit ook interessant:

Menu