Hoe op de best mogelijke manier uw auto verzekeren?

We trappen een open deur in wanneer we zeggen dat een auto verzekeren op tal van verschillende manieren kan gebeuren. Allereerst is het van belang om te weten dat de standaard autoverzekering, de zogenaamde WA-verzekering bij wet verplicht is. Dit betekent dat elke auto die in het Nederlandse verkeer wordt gebracht ten minste op die manier moet zijn verzekerd. Het feit dat de WA-verzekering wettelijk verplicht is betekent uiteraard niet dat er niet voor kan worden gekozen om een meer uitgebreide verzekering af te sluiten, integendeel. Hoe dan ook, bent u ook benieuwd naar de manier waarop u het best uw nieuwe of tweedehandse auto kunt verzekeren? Lees er dan snel alles over hier op deze pagina.

Uw auto verzekeren met de wettelijk verplichte WA-verzekering

Uw auto verzekeren is in eerste instantie mogelijk door middel van de zogenaamde WA-verzekering. Het betreft hier de autoverzekering die kan worden afgesloten om de schade ten opzichte van derden in te dekken. Met andere woorden, het afsluiten van deze verzekering doet u eigenlijk niet zozeer voor uzelf. Op het ogenblik dat er sprake is van een ongeval met materiële schade zult u kunnen vaststellen dat er zal worden onderzocht welke partij voor de schade in kwestie verantwoordelijk is. Bent u dat? In dat geval zal uw WA-verzekering tussenkomen in de schade die is veroorzaakt ten opzichte van de derde partij.

 

Bovenstaande informatie geeft reeds in grote lijnen aan dat de WA-verzekering geen tussenkomst biedt voor wat de eigen schade aan het voertuig betreft. Met andere woorden, wanneer uw eigen auto ook aanzienlijke, materiële schade heeft opgelopen zult u deze schade volledig zelf moeten vergoeden. Wilt u er zeker van zijn dat u ook voor wat uw eigen schade betreft kunt rekenen op financiële tussenkomst door een verzekeraar? Dan zult u ervoor moeten kiezen om een meer uitgebreide autoverzekering af te sluiten. Een beperkte of volledige cascoverzekering kan in dat geval de perfecte oplossing betekenen.

 

Vind hier de goedkoopste WA verzekering voor uw auto!

 

De beperkt casco verzekering

Uw auto verzekeren middels de verplichte WA-verzekering zorgt er dus in de praktijk voor dat u zelf nooit kunt rekenen op ook maar enige financiële tussenkomst. Dat is voor veel mensen best een doorn in het oog. Omwille van die reden maakt men dan ook de bewuste keuze om een iets uitgebreidere autoverzekering af te sluiten. Het gaat daarbij dan concreet om de beperkt casco verzekering. Deze verzekering bevat eveneens de standaard dekkingen welke afkomstig zijn uit de WA-verzekering, maar aangevuld met andere dekkingen zoals:

 

  1. Schade als gevolg van glasbreuk (dus ook een sterretje in de voorruit);
  2. Schade welke werd veroorzaakt door een aanrijding met een dier;
  3. Waterschade en brandschade aan het voertuig;
  4. Schade veroorzaakt door inbraak of diefstal;

 

Voor veel mensen vormt de beperkt casco verzekering de gulden middenweg tussen de veel te beperkte WA-verzekering en de te dure volledig casco verzekering. In tegenstelling tot de volledig casco verzekering is het bovendien zo dat de beperkte variant zonder probleem door iedereen kan worden afgesloten. Er worden dus met andere woorden geen speciale restricties gesteld voor wat bijvoorbeeld de leeftijd van het voertuig betreft.

De volledige casco verzekering

Wilt u, uw auto verzekeren op de meest optimale manier? Dan kunt u ervoor kiezen om een volledige casco verzekering af te sluiten. Voor een dergelijke verzekering geldt dat ze in de basis over alle dekkingen beschikt waar ook een WA-verzekering en beperkt casco verzekering over beschikt. Er is echter één belangrijk verschil. De volledige casco verzekering is namelijk een verzekering welke eveneens schade aan de eigen auto dekt. Met andere woorden, op het ogenblik dat u betrokken bent geraakt in een ongeval, zelfs wanneer dat ongeval uw eigen schuld is, zult u kunnen vaststellen dat de volledige casco verzekering ook tussenkomst zal bieden in de schade die u zelf heeft geleden. Op deze manier is het mogelijk om een zeer aanzienlijke, financiële kater te voorkomen.

 

Uw auto verzekeren door middel van de volledige casco verzekering zorgt er dus voor dat u kunt rekenen op de best mogelijke dekkingen die er op de markt zijn terug te vinden. Dit gezegd hebbende is het echter zo dat er ook een niet onbelangrijk nadeel is verbonden aan de volledige casco verzekering. Het is namelijk zo dat dit type van autoverzekering er om bekend staat ook ongelofelijk duur te zijn. Dit is uiteraard vooral het gevolg van het feit dat de eigen schade ook wordt verzekerd, zelfs wanneer deze door uzelf is veroorzaakt. Rijdt u met andere woorden per ongeluk tegen een paaltje met schade als gevolg? Dan zult u kunnen vaststellen dat ook dergelijke schade perfect zal worden vergoed.

Een tweedehands auto volledig casco verzekeren, kan dat?

Tot slot is het nog van belang om er rekening mee te houden dat niet elke auto zomaar volledig casco kan worden verzekerd. Bij een auto verzekeren door middel van de volledige casco verzekering kan er worden vastgesteld dat er altijd rekening wordt gehouden met de actuele staat van de auto. Daarbij wordt er niet alleen gekeken naar de specificaties, maar ook naar de leeftijd waarover ze beschikt. Een tweedehands auto verzekeren door middel van een volledige casco verzekering zorgt er dan ook voor dat u zich steeds de vraag moet stellen of dit niet alleen interessant is, maar bovendien ook echt tot de mogelijkheden behoort. Vaak is het zo dat auto’s die ouder zijn dan een bepaalde leeftijd bijvoorbeeld niet meer middels de volledig casco verzekering kunnen worden verzekerd. Hier zult u dus zeker de nodige aandacht aan willen besteden.

Op welke manier moet u, uw auto verzekeren?

Tot slot zult u zich uiteraard de vraag willen stellen op welke manier u nu precies uw auto dient te verzekeren. Uw auto verzekeren is zoals de informatie op deze pagina duidelijk heeft gemaakt op verschillende manieren mogelijk. De WA-verzekering is veruit de voordeligste optie, maar zal lang niet door iedereen als even interessant worden ervaren. Belangrijk om rekening mee te houden bij het afsluiten van een duurdere autoverzekering is vooral de waarde en de leeftijd van het voertuig. Beschikt uw auto slechts over een beperkte waarde en heeft ze reeds behoorlijk wat jaren op de teller staan? Dan is de kans bijzonder groot dat het voor u helemaal niet interessant is om te kijken in de richting van een volledige casco verzekering. Uw auto verzekeren doet u dan ook niet zonder eerst even grondig na te denken over wat nu precies voor u in de praktijk echt de meest interessante optie zou zijn.

 

Welke dekking is de beste voor uw persoonlijke situatie?

Misschien vind je dit ook interessant:

Menu