De waterstof auto: het vervoersmiddel van de toekomst?

Het is tegenwoordig steeds vaker het gespreksonderwerp van de dag: de waterstof auto. De populariteit van de elektrische auto is duidelijk: het aantal elektrische auto’s is bijna vertienvoudigd sinds 2014. Maar van de 23.000 volledige elektrische auto’s reden er in 2018 slechts 13 op waterstof. Waarom investeren Aziatische fabrikanten dan nog altijd zo fors in de waterstof auto? In Nederland zijn er momenteel slechts twee waterstofmodellen te koop: de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo. Maar wist je dat de technologie achter waterstofauto’s veel ouders is dan die van batterijauto’s? Kan de waterstof auto de strijd dan toch nog winnen?

De voordelen van de waterstof auto

Laten we allereerst eens kijken naar de voordelen van de waterstof auto. Want die zijn er wel degelijk. Een groot voordeel die de waterstof auto met zich meebrengt is het feit dat de ‘tank-to-wheel’ uitstoot van een waterstofauto geheel emissievrij is. Doordat een waterstof auto enkel water en hete lucht produceert, is de CO2-uitstoot per kilometer nul gram. Daarmee is het dus een goede duurzame oplossing voor zwaardere voertuigen als vrachtwagens en bussen. Een ander belangrijk voordeel is de mogelijkheid om snel te tanken. Een waterstof auto kun je, in tegenstelling tot een elektrische auto, binnen een paar minuten voltanken.

De toekomst van de waterstof auto

Alhoewel er volgens velen nog enkele belangrijke nadelen aan de waterstof auto kleven, wordt er ondertussen ook flink aan de weg getimmerd. Naast Toyota en Hyundai zijn er meer autofabrikanten bezig met de productie van waterstofauto’s. Zo kun je in Amerika de Honda Clarity Fuel Cell aanschaffen, een volledig op waterstof aangedreven auto. Er zijn plannen om dit model ook op de Europese markt te gaan introduceren. In Duitsland kun je een op waterstof rijdende Mercedes GLC leasen. Of de waterstof auto een echt succes gaat worden in de toekomst? We gaan het zien!

Misschien vind je dit ook interessant:

Menu